Soil I Sky I Skin met voormalige BAD Award-winnaars (NL)

Voormalig BAD award winnaars Xandra van der Eijk (2017) en Cecilia (2016) onthullen de veelzijdigheid van ijzer in de tentoonstelling Soil I Sky I Skin.


Location

NDSM

Amsterdam

Date

6 September 2018 -
14 October 2018


Voormalig BAD award winnaars Xandra van der Eijk (2017) en Cecilia (2016) onthullen de veelzijdigheid van ijzer in de tentoonstelling Soil I Sky I Skin. Gastcurator Angelique Spaninks van MU, geselecteerde werken van ontwerpers en kunstenaars die ferro-elementen op kleine schaal uit de lucht en de bodem halen, deze uit ons lichaam distilleren of als een tweede huid om ons heen draperen.

Xandra van der Eijk laat twee projecten zien in de Soil I Sky I Skin tentoontstelling. In Contain, Corrode zoomt zij in op het doorgaans aan ons zicht onttrokken waternetwerk dat al eeuwenlang een van de meest basale menselijke infrastructuren vormt. Binnen afzienbare tijd zullen de oude ijzeren waterleidingen tot het verleden behoren, tot artefacten verworden. Contain, Corrode is zo'n artefact, een oude gietijzeren waterleiding in verval, een object waarin menselijk vernuft, materiële transformatie, de alles verterende tijd en het bacteriële leven samenkomen.
In As Above So Below verzamelt Xandra samen met Kristie van Noort sterrensstof die op aarde neerdalen uit het universum. Micrometeorieten worden door wetenschappers op kleine schaal gezocht als een bron van informatie over de geschiedenis van het universum en de samenstelling van de sterren. Xandra en Kirstie beschouwen deze micrometeorieten voor het eerst als een materiaal, een buitenaards zeldzaam aardmetaal dat zij verzamelen als futuristische urbane mijnwerkers. Cecilia Jonsson heeft een fascinatie voor ijzer op moleculair niveau. Ze zoekt het in levend materiaal van gras tot bloed. Cecilia Jonsson oogstte 24 kilo van de wilde grassoort Imperata cylindrica, een ijzer absorberende plant. Ze won 2 gram ijzererts uit de wortels in het metalen besmet gras op de verlaten oevers van een Spaanse mijn. Genoeg om er The Iron Ring van te smeden. Hiermee schetst zij een scenario voor ijzerwinning dat in plaats van verdere destructie van het landschap juist kan bijdragen aan de rehabilitatie van verlaten metaalmijnen. In Ferrotopia is de film te zien die zij van het proces maakte.